Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Der er HUL midt i bladet, kære Lisbeth, kære Lisbeth..

Hvad er nu dét for noget djævelskab? Hvorfor er der huller i bladene på mine kirsebærlaurbær? Dør planterne? Er det noget der smitter?

Bare rolig! Hvert lille hul er resultatet af et lille stikkende eller sugende insekts "arbejde" med at suge saft ud af een enkelt celle i bladet. Denne celle er derefter tørret ud - og ofte også et par af de tilstødende celler, og som bladet så vokser til, falder det døde cellemateriale ud og resultatet ser vi her: Et hul i bladet.

Skaden er sket for nogen tid siden og insektet er længst væk  - og der er ingen skade sket på planten ud over den rent kosmetiske: at vi nu kan se hullede blade mellem de perfekte.

Når vi køber planter om efteråret, ser vi ofte hullerne nede på de nederste grene og blade, fordi det er dér de små kryb har kunnet hygge sig i læ og skygge i produktionsplanteskolernes lange rækker med salgsplanter.  
Om foråret, derimod, ses hullerne i helt nye og fine blade - og så er det næsten endnu mere ærgerligt for os mennesker, der har gået og glædet os til den nye vækstsæson. Men de nye, unge og saftige blade er nu engang de lækreste af suge fra - og alle, der får valget, går efter det lækreste.
Sådan er det også når man er en lille bladlus, thrips, mide, bladtæge eller andet småkravl.


Men er der ikke noget vi kan gøre?

Nej, ikke rigtigt - fordi når vi ser skaden, har insektet for længst forladt planten.
De fleste af de stikkende/sugende insekter er også ganske små og sidder oftest gemt på bladets underside, gerne tæt på midternerven, så de er rigtig godt beskyttet, hvis nogen skulle få den ide at ville sprøjte for dem med et insektmiddel.
Det er nu også en ualmindeligt dårlig ide, for trods deres gode gemmesteder og deres ringe størrelse ender en god del af dem meget hurtigt i kløerne på rovinsekter eller i næbbene på småfugle, som heller ikke kan tåle insektmidler!

Så alene af den grund er det ikke tilrådeligt at sprøjte for de insekter, hvis livsstil vi ikke bryder os om: Det rammer nyttedyrene hårdere end det rammer skadevolderne.

Vil man gerne gøre et eller andet, kan man sørge for at planterne ikke mangler vand (planter med vandmangel har højere proteinindhold i saften og er derfor mere attraktive for sugende/stikkende insekter, end planter der har alt hvad de skal bruge - og samtidig kan man jo lige være flabet og sætte en finger for haveslangen og skylle "op under skørterne" på planterne med en hård, kold stråle - det kan ofte tage livet af en del af de små kravl!

Husk, at biodiversitet også er de insekter vi ikke bryder os om!